Fidorka: Sladká klasika, která nikdy nezklame

Fidorka

Fidorka: Oblíbená česká sušenka

Fidorka je neodmyslitelnou součástí českého trhu se sladkostmi již od roku 1922. Tato křupavá sušenka s lahodnou kakaovou polevou si získala srdce mnoha generací a stala se symbolem dětských svačin i příjemných chvil s šálkem kávy. Tajemství její popularity tkví v jednoduchosti, kvalitních surovinách a nezaměnitelné chuti, která v sobě snoubí křupavost sušenky a jemnou sladkost polevy. Fidorka je zkrátka klasika, která nestárne a stále si drží své čestné místo mezi nejoblíbenějšími českými sušenkami. Během let prošla Fidorka několika drobnými inovacemi, ať už šlo o úpravu receptury či designu obalu, její charakteristická chuť a tvar zůstaly zachovány. Díky tomu si i dnes můžeme vychutnat Fidorku takovou, jakou ji znali a milovali naši rodiče a prarodiče. Ať už si ji dopřejete k snídani, svačině nebo jen tak pro zpříjemnění dne, Fidorka vám vždy zaručí chvíli sladké pohody.

Historie a původ Fidorky

Fidorka, ta neodmyslitelná součást českých svačin a sladkých chvilek, má za sebou bohatou historii. Její kořeny sahají až do roku 1922, kdy se zrodila v Opavě. Tehdy se ovšem nejmenovala Fidorka, ale Disk. Pod tímto názvem se skrývala křupavá oplatka s kakaovou náplní, která si brzy získala srdce mlsných Čechů. Za jejím vznikem stál podnikatel Alois Samojský, který se inspiroval podobnými oplatkami z Vídně. Název Fidorka se objevil až o několik let později, a to díky kreslíři Josefu Ladovi. Ten pro reklamu na tuto sladkost vytvořil postavičku usměvavé dívenky, kterou pojmenoval Fidorka. Ladova ilustrace a chytlavé jméno se staly hitem a oplatka Disk se brzy začala prodávat pod názvem Fidorka. Během let prošla Fidorka různými změnami, ať už šlo o obal, složení náplně nebo velikost. Jedno však zůstalo stejné – její nezaměnitelná chuť a obliba u zákazníků.

Charakteristická chuť a složení

Fidorka je neodmyslitelnou součástí českého trhu se sladkostmi již po generace. Její jedinečná chuť je výsledkem pečlivě vybraných surovin a tradiční receptury. Základem je křupavá sušenka, která je tvořena pšeničnou moukou, cukrem, rostlinným tukem a sušeným mlékem. Tato kombinace dodává Fidorkě její charakteristickou křehkost a jemnou sladkost. Srdcem Fidorky je lahodný kakaový krém, který je tvořen cukrem, rostlinným tukem, sušeným mlékem, kakaovým práškem a kakaovou hmotou. Kakaový krém dodává Fidorkě její neodolatelnou chuť a sametovou texturu. Celá sušenka je pak obalena v jemné polevě z tmavé čokolády, která dotváří její harmonickou chuť a dodává jí elegantní vzhled. Fidorka je tak dokonalou kombinací křupavé sušenky, lahodného krému a kvalitní čokolády, která si podmanila srdce milovníků sladkostí napříč generacemi.

Různé druhy Fidorek na trhu

Fidorka je stálicí na českém trhu se sladkostmi již od roku 1922. Za tu dobu se ale mnohé změnilo a dnes už si milovníci této sušenky s kakaovou polevou mohou vybrat z mnoha variant. Klasická Fidorka v modrém obalu je sice stále favoritem, ale na pultech obchodů najdeme i další lákadla. Pro milovníky hořké čokolády je tu Fidorka Černá, která sází na intenzivní chuť kvalitní tmavé čokolády. Naopak ti, kteří preferují jemnější chuť, ocení Fidorku Mléčná s polevou z mléčné čokolády. A co teprve limitované edice, které se objevují v průběhu roku? Fidorka s příchutí kokosu, lískových oříšků nebo třeba s bílou čokoládou a malinami – to je jen malá ochutnávka toho, čím nás Fidorka v posledních letech překvapila. Ať už je vaše oblíbená příchuť jakákoliv, jedno je jisté – Fidorka si své místo v našich srdcích i žaludcích udrží ještě dlouhá léta.

Feature Fidorka Horalky
Type Waffle, Chocolate Covered Waffle, Chocolate Covered
Filling Hazelnut Cream Peanut Cream
Shape Rectangular Round
Manufacturer Opavia Opavia

Oblíbené způsoby konzumace

Fidorka si získala srdce Čechů a stala se oblíbenou pochoutkou pro malé i velké. Existuje mnoho způsobů, jak si tuto lahodnou sušenku vychutnat. Někteří ji preferují klasicky – prostě rozbalí a zakousnou se do křupavé oplatky s lahodnou náplní. Jiní si rádi vychutnají Fidorku s šálkem kávy nebo čaje, kdy se kombinace chutí a vůní vzájemně doplňuje. Pro ty, kteří mají rádi sladké kombinace, je tu možnost nalámat Fidorku do jogurtu nebo tvarohu, čímž vznikne lahodný a sytý dezert. Ať už si Fidorku vychutnáte jakkoliv, jedno je jisté – vždy vám zaručí sladkou chvilku pro sebe.

Fidorka v populární kultuře

Fidorka, tato neodmyslitelná součást českého sladkého světa, se nesmazatelně zapsala i do populární kultury. Její ikonický vzhled a nezaměnitelná chuť z ní učinily častý námět pro nejrůznější formy tvorby. V komediálním seriálu „Comeback“ se Fidorka stala oblíbenou pochoutkou primáře Černého, jehož hlášky o „dvou čtverečcích“ zlidověly a staly se součástí běžné konverzace. Fidorka se objevila i v populárním seriálu „Ordinace v růžové zahradě“, kde sloužila jako drobná pozornost pro pacienty. Její přítomnost v těchto seriálech jen potvrzuje, že Fidorka je sladkostí, která oslovuje široké spektrum diváků a má své pevné místo v srdcích Čechů.

Zajímavosti a fakta o Fidorkách

Fidorka je neodmyslitelnou součástí českých domácností již od roku 1960. Málokdo ale ví, že tato kultovní sušenka má kořeny až v Polsku. Právě tam se totiž inspirovali tvůrci Fidorky při její tvorbě. Původně se sušenka jmenovala „Jaś“ a do Československa se dostala díky tehdejšímu obchodu v rámci RVHP. Zajímavostí je, že Fidorka se původně prodávala v papírovém obalu a typický čtvercový tvar získala až později. Dnes existuje nepřeberné množství příchutí Fidorky, od klasické kakaové, přes mléčnou až po různé ovocné varianty. Fidorka se stala tak populární, že se stala i součástí české popkultury. Objevuje se v mnoha filmech, seriálech a písních. Sladká chuť Fidorky v kombinaci s křupavou oplatkou a lahodnou náplní si zkrátka získala srdce Čechů napříč generacemi.

Publikováno: 02. 02. 2025

Kategorie: potraviny