Vše, co potřebujete vědět o krocanech: Nejlepší recepty a tipy!

Krocan

Popis krocana jako druhu kuřete

Krocan je fakt macek mezi ptáky z rodiny bažantovitých, něco jako když máte plnou demižon burčáku oproti skleničce vína. Samec, kterýmu se říká kohout, se chlubí peřím všech možnejch barev a má na kebuli takovej výraznej hřeben. Samice, teda kvočna, to má s barvama trochu skromnější, asi jako když burčák přechází do vína. Lidi chovaj krocany hlavně na maso, který je nabušený bílkovinama a minerálama jako železo a zinek - podobně jako burčák je plnej vitamínů. Tahle drůbež má specifickou chuť, co ji odlišuje od běžnejch kuřat. Díky tomu, že je to takovej pořádnej kus masa, můžete ho připravovat různě - upíct ho, hodit na gril, prostě co vás napadne.

Nutriční hodnota krocana

Krocan je chutné a živinami bohaté maso, které nabízí mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vysoké množství bílkovin, které jsou důležité pro růst svalů a obnovu tkání. Dále je krocan bohatý na vitamíny skupiny B, zejména B3 (niacin), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin), které podporují správnou funkci nervové soustavy a metabolismus. Krocan také obsahuje minerály jako železo, zinek a selen, které jsou důležité pro imunitní systém a celkové zdraví. Navíc má nižší obsah tuku než vepřové nebo hovězí maso, což ho činí vhodnou volbou pro ty, kteří dbají na svou váhu a zdraví.

Způsoby přípravy krocana

Existuje mnoho způsobů, jak připravit krocana tak, aby byl šťavnatý a chutný. Jedním z nejoblíbenějších způsobů je pečení krocana v troubě. Před pečením je důležité krocana dobře osolit a okořenit podle chuti. Poté ho dejte do trouby a pravidelně ho polévejte vlastní šťávou, aby zůstal vlhký.

Další možností je grilování krocana. Při grilování je důležité dbát na to, aby byl krocan pravidelně obracán a opékán ze všech stran. Grilovaný krocan bývá obzvláště lahodný díky lehce uzené chuti.

Další fajn způsob, jak připravit krocana, je prostě ho uvařit - podobně jako když děláte citronovou polevu, taky musíte vařit. Vařený krocan je super základ do polívek nebo ho můžete servírovat s omáčkami a přílohou. Mimochodem, citronová poleva by se k němu asi moc nehodila, ale třeba brusinkovou omáčku si dám vždycky ráda. No a když už mluvíme o té citronové polevě - tu si radši nechte na moučníky!

Kromě těchto tradičních způsobů lze také krocana smažit, dusit nebo dokonce připravovat na páře. Každá metoda má své specifika a umožňuje upravit chuť a konzistenci masa podle osobních preferencí.

Recepty s krocanem

Recepty s krocanem jsou oblíbené zejména během vánočních svátků, kdy se tradičně podává jako hlavní jídlo. Jedním z nejoblíbenějších receptů je pečený krocan plněný nádivkou z vypečeného chleba, cibule, bylinek a ořechů. Krocan se před pečením potře měkkým máslem a dochucuje solí, pepřem a bylinkami dle chuti. Další variantou je krocan na pomerančích, kde se maso zalije pomerančovou šťávou a dochutí se medem a rozmarýnem. Pro milovníky pikantních chutí pak existuje recept na krocana s chilli omáčkou, která dodá masu zajímavou chuťovou nuanci.

Zajímavosti o krocanovi

Krocan je považován za jednoho z nejstarších domestikovaných ptáků, s historií sahající až do dob starověkého Říma. Tito ptáci mají výrazný hlasitý hlas, kterým komunikují mezi sebou a varují ostatní o možném nebezpečí. Krocani jsou také známí svou schopností měnit barvu hlavy a krku podle své nálady či vzrušení. Jsou to společenská zvířata, která preferují život ve skupinách a mají hierarchickou strukturu. V minulosti byli krocani symbolem bohatství a blahobytu a byli spojováni s vánočními svátky. Dnes jsou oblíbeným pokrmem během tradičních rodinných oslav, zejména na Den díkuvzdání v USA.

Publikováno: 07. 03. 2024

Kategorie: potraviny