Zacapa: Guatemalský rum, který oživí vaši chuťovou paměť
Zacapa je nejednoznačným zástupcem guatemalského rumu, který se vynikajícím způsobem proslavil svou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Pochází z oblasti Santa Lucía na jihovýchodě Guatemaly, kde jsou ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny a výrobu rumu. Zacapa se vyrábí tradiční metodou s použitím nejlepších surovin, což mu dává jedinečnou komplexitu chutí a aroma. V této době je zacapa oblíbený po celém světě mezi mnoha milovníky rumu a používá se také jako ingredience v mnoha koktejlech a nápojích.
Historie zacapy
Historie zacapy se začíná již v dobách předkolumbovských civilizací Guatemaly, kdy byla tato oblast bohatá na suroviny vhodné ke výrobě alkoholických nápojů. Nicméně první písemné zmínky o zacapě pochází až z 18. století, kdy se začal tento rum destilovat ze šťávy cukrové třtiny. Zacapa se rychle stala vyhledávanou pochoutkou mezi místními obyvateli i cestovateli ze zahraničí.
V roce 1940 byla založena společnost Industrias Licoreras de Guatemala, která dala zacapě nový impuls a umožnila jí být dostupným nápojem nejen v Guatemale, ale i po celém světě. V současnosti se rum Zacapa řadí mezi luxusní alkoholické nápoje s unikátním chutí a aroma, což je důvodem pro jeho často velmi vysokou cenu.
Vyhlášenost této guatemalské lahůdky je tak velká, že se každoročně konají speciální degustační a párovací akce po celém světě, kterých se účastní renomovaní sommelieři a nejlepší bartendeři ze všech koutů světa. Zacapa se tak stala symbolem guatemalského kulturního dědictví a jedním z nejuznávanějších rumů na světovém trhu.
Výroba zacapy
Výroba zacapy, guatemalského rumu s vynikající chutí a aroma, je proces plný tradice a pečlivosti. Zacapové třtinové cukry jsou sklízeny pouze v určitých oblastech Guatemaly a potom důkladně rafinované.
Tyto čisté cukry jsou pak smíchány s vodou a kvasinkami v tradičních velkých nádobách zvaných "pilas". Poté, co se směs začne kvasit, je přemístěna do dubových sudů na stárnutí. V tomto procesu absorbuje zacapa sluneční paprsky a ochucuje se díky rostlinám pěstovaným v okolním regionu.
Po roce nebo více je zacapa připravena ke sbalení a distribuci po celém světě. Každá lahvička guatemalského rumu má svůj jedinečný charakter díky specifickému postupu výroby. Zacapa je proto nedocenitelná chuťová zkušenost pro každého milovníka kvalitního alkoholu.
Charakteristika zacapy
Zacapa je guatemalský rum, který se vyrábí z cukrové třtiny až po dobu 23 let. Jeho charakteristickou vlastností je neuvěřitelná hloubka a komplexnost chuti, díky které se řadí mezi nejprestižnější rums na světě. Zacapa je bohatý na aroma karamelu, vanilky, ovoce a koření, což mu dodává příjemnou sladkost i ostrost. Vynikajícím způsobem se hodí jako digestiv po jídle nebo jako doplněk koktejlů. Zacapa si získal mnoho fanoušků po celém světě díky své dokonalé rovnováze mezi sladkostí, kořením a jedinečnou lahodností.
Oblíbené způsoby konzumace
Když se řekne "zacapa", většině lidí se vybaví lahodný guatemalský rum. A jak nejlépe tento nápoj vychutnat? Existuje spousta oblíbených způsobů konzumace, které si můžete vyzkoušet.
Pro milovníky rumu on the rocks je zacapa ideální volbou. Stačí si nalít do sklenice pár kostek ledu a přilít zacapu. Takto ochlazený rum oceníte zejména v letních dnech, kdy tuto osvěžující verzi můžete doplnit limetkou a trochou máty.
Další možností je přidat do ruma perlivou vodu či tonik a stvořit tak osvěžující koktejl. Zkusit můžete i míchané drinky jako např. Cola de Mono (rum, káva, mléko a koření) nebo horší variantu Cuba Libre s kolou a citronem.
Pokud máte rádi sladké nápoje, může být pro vás ideálním řešením zacapa s kakaovým likérem - tzv. "Mayan Eclipse". Tento mix chutná obzvláště dobře s hořkosladkým belgickým čokoládovým dezertem nebo ovocnými zákusky.
A nezapomeňte, že rum zacapa je i skvělým ingrediencí do různých dezertů, jako jsou například rumové kuličky nebo banány flambované v rumu. S tímto nápojem se dají tvořit neuvěřitelně chutné pochoutky pro vaše chuťové pohárky.
Známé značky zacapy
Zacapa je známý guatemalský rum, který patří mezi nejlepší na světě. Jeho vynikající kvalita spočívá v množství faktorů, včetně použitých surovin, způsobu destilace a dozrávání. Zacapa se vyrábí ze šťávy cukrové třtiny, kterou lze nalézt pouze v Guatemale, což mu dává jeho unikátní chuťové vlastnosti. Destilace probíhá ve speciálních kotlech a následuje proces dozrávání, který probíhá v sudech po bourbonech a sherry. Tento proces trvá minimálně 6 let a některé ročníky dokonce více než 20 let. Výsledkem je krásně tmavý a bohatý rum s plnou chutí a kořenitou dochutí. Zacapa je oblíbenou značkou jak mezi amatérskými, tak i profesionálními nadšenci rumu po celém světě.
Zajímavosti o zacapě
Zacapa je guatemalský rum vyráběný z cukrové třtiny, který patří mezi nejlepší a nejdražší rums na světě. Zajímavostí o Zacapě je, že vzniká na základě receptury, kterou vypracovala skupina expertů na rum po několika letech zkoumání a vývoje. Všechny ingredience jsou pečlivě vybírány z celého světa, aby bylo dosaženo dokonalosti chuti a aroma tohoto luxusního nápoje.
Další zajímavostí o Zacapě je proces zrání, kdy se rum uchovává v dřevěných sudech ve speciální nadmořské výšce. Tento proces zajišťuje jedinečnou chuť a vůni ruma Zacapa, která obsahuje prvky karamelu, vanilky a kakaa.
Jedna ze slavných edic Zacapy je "XO", která prošla dalším procesem zrání v sudech vína Pedro Ximenez. Další edice "Royal" obsahuje směs rumů s minimálním stářím 30 let.
Zacapa se stala oblíbenou volbou pro milovníky luxusních nápojů a sběratele rumů po celém světě. Navštivte Guatemalu a ochutnejte tento nezapomenutelný nápoj v jeho domovské zemi.
Zakončení konzumace Zacapy, guatemalského rumu, může být naprosto prožitkovým zážitkem. Jeho doznívající aroma a chuť, doprovázené ukončením výjimečného kulturního rituálu zvaného "La Hora del Ron", dokreslují nezapomenutelný zážitek. Vychutnejte si každou kapku tohoto lahodného nápoje a uvědomte si, jak je vlastně jedinečný díky svému původu a přípravě. Zacapa je skutečně legendou mezi rumy a jeho závěrečný dojem určitě nezklame žádného znalce.
Publikováno: 10. 10. 2023
Kategorie: nápoje